Rynkor: Orsak och motverkan

Rynkor i ansiktet beror helt enkelt på att huden åldras. De första kan komma så tidigt som i tjugoårsåldern, och följs i många fall av så kallade fina linjer. Detta beror på att rynkor oundvikligen är sammankopplade med våra ansiktsuttryck. Till skillnad från de fina linjerna är rynkorna dock märkbart synliga, eftersom de påverkar större områden. Läs vidare för att ta reda på hur rynkor uppstår och hur vi kan bekämpa dem!

Orsaker

När vi åldras producerar kroppen mindre kollagen och elastin, och mängden hyaluronsyra (som gör huden elastisk) minskar. Därför blir huden lite hängigare, och dess yta får rynkor och veck. Åldern är förstås inte den enda orsaken till rynkor. Gener, livsstil, kost, stress, tobak och droger kan också påskynda bildandet av rynkor.

Rynkor i ansiktet

Den vanligaste sortens rynkor i ansiktet är:

 • Lejonrynkan, som går mitt i pannan mellan ögonbrynen.
 • Näsrynkan, som går mellan näsan och läpparnas vrår.
 • Marionettlinjer, som är vertikala linjer mellan hakan och kinderna.
 • Tårar, som är påsar under ögonen. Dessa beror på att ögats muskel mister sin elasticitet.

Kan man skjuta upp rynkor?

Den goda nyheten är att vi kan hindra rynkor från att uppstå för fort, och om vi har tur kan vi till och med mildra de som redan existerar! Det snabbaste sättet är medicinska ingrepp (fillers med hyaluronsyra, laser, lyft), men de är ofta dyra. Som tur är kan vi kriga mot rynkorna i vardagen också. Det här är några av de mest effektiva metoderna:

 1. Yoga och träning
  Eftersom ansiktet består av muskler kan rätt sorts träning förbättra dess form, elasticitet, spänstighet och fasthet. Regelbunden yoga eller andra lämpliga träningsmetoder är, tillsammans med massage, ett av de bästa sätten att bekämpa rynkor på. Ett vältränat ansikte påverkas inte av hängiga kinder, rynkor och veck.
 2. Sluta röka
  Alla vet att rökning skadar hälsan och kan orsaka massvis med sjukdomar. Alla vet däremot inte att rökning också skadar dina kollagenfibrer. Varje gång du röker bygger du på näsrynkan, som också kallas för ”rökrynkor”. Om du vill ha en fräsch, fast och ungdomlig hy borde du definitivt sluta röka.
 3. SPF
  Solen förstör hudens naturliga kollagen och bidrar till hudens åldrande. Därför är det bäst att undvika solen. Att hela tiden utsätta sig för solens strålning är ett av de bästa sätten att få rynkor på. Om du väljer att vistas i solen borde du alltså välja återfuktande produkter med hög SPF.
 4. Lämpliga hudvårdsprodukter
  Allt du lägger i ansiktet påverkar naturligtvis huden. Därför bör du se till att dina ansiktskrämer innehåller bra ingredienser som motverkar åldrande. Bra exempel på dessa är hyaluronsyra, vitamin E och C, retinol, och koenzym Q10.
 5. Återfukta huden
  Återfuktning är grundläggande för den som vill ha vacker, len och elastisk hud. Det är anledningen till att hyaluronsyra ofta återfinns i kosmetiska produkter. Ämnet håller huden återfuktad och binder upp till 250 vattenmolekyler i taget. Du kan också dricka mycket mineralvatten, så att hela kroppen får en hälsosam och ungdomlig boost.
 6. Skönhetssömn
  Sömn är kroppens naturliga sätt att återhämta sig, och det gäller naturligtvis huden också. När vi sover sker massvis av processer som inte kan äga rum när vi är vakna. Det är därför huden är så len och fräsch när vi är nyvakna. Sömn är en av de bästa ”hudvårdsprodukterna” i världen. Försök sova 7 – 8 timmar varje natt, och lägg dig så fort du har tvättat bort sminket. Kom ihåg att applicera ett serum som motverkar åldrande eller en uppfriskande ansiktsolja innan du somnar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *