De bästa ansiktsoljorna och varför vi använder dem

De är prisvärda. De har naturliga effekter som passar hudens behov. De innehåller vitaminer, mineraler, fettsyror och antioxidanter som vårdar huden och gör oss vackrare. Men vilka ansiktsoljor är egentligen de mest populära?

Numera har naturliga hudvårdsrutiner fått sig ett ordentligt uppsving. Dyra krämer och syntetisk kosmetika ersätts av ekologiska produkter. Vi väljer oljor istället för ansiktsmasker eftersom oljor fungerar på samma sätt som kroppens naturliga processer. Du kan enkelt göra egen kosmetika med oljor, eller använda dem istället för krämer. Naturliga oljor passar inte bara torr hy, utan kan även bekämpa akne och vara bra för dig med oljig hy.

För att uppnå bäst effekt måste du välja en lämplig ansiktsolja. Här är fettsyrorna mycket viktiga. Ju fler fettsyror, desto mer uttorkande (lätt) är oljan. Här är en kort beskrivning:

  • uttorkande oljor passar oljig, problematisk och aknedrabbad hy. Rosenolja, hampaolja, havtornsolja, nattljusolja, gurkörtsolja och hallonfröolja ä bra exempel på sådana oljor;
  • semitorkande oljor är bra för normal hy eller kombinationshy. Exempel på sådana oljor är mandelolja, safflorolja, aprikoskärnolja, arganolja och solrosolja;
  • icke uttorkande oljor passar mogen, uttorkad och irriterad hy. I den här kategorin hittar vi macademiaolja, avokadoolja, hasselnötsolja och persikoolja.
DE BÄSTA ANSIKTSOLJORNA

Nu ska vi ta en närmare titt på kvinnors favoritoljor. Vet du till exempel vilka egenskaper som är mest populära i ansiktsvård? Läs vidare för att ta reda på det!

Arganolja

Den bästa arganoljan kommer från Marocko. Den har en behaglig nötliknande doft och blandas inte med några andra ingredienser. Tyvärr är det också en av de dyraste oljorna. Den oraffinerade, kallpressade versionen innehåller omega 6 och 9 samt antioxidanten vitamin E. Det innebär att oljan kan vårda och återfukta huden, samtidigt som den lindrar irritation och ger huden en yngre look. Regelbunden användning av arganolja gör huden mer elastisk, återfuktar på djupet, och motverkar oljig hårbotten. Oljan passar utmärkt på mogen, torr och irriterad hud.

Kokosolja

Många kvinnor byter ut ansiktskrämer mot kokosolja eftersom den återfuktar huden och gör den lenare. Oljan doftar gott (som färsk kokos) när den är rumstempererad. Kokosolja innehåller en stor mängd laurinsyra, som har antibakteriella egenskaper. Tack vare detta kan kokosolja bekämpa akne, och täpper inte till porerna. Oljan har dessutom bekräftats ha egenskaper som bekämpar rynkor på ett naturligt sätt. Den återfuktar huden, gör den lenare, och förbättrar dess elasticitet.

Kaktusfikonfröolja

Det här är en lätt olja med fräsch doft och matt finish. Den absorberas enkelt och lämnar därför inget oljigt lager. Den täpper inte till porerna och fungerar därför bra på alla hudtyper. Tyvärr är kaktusfikonfröolja, till skillnad från kokosolja, väldigt dyrt. För att utvinna en liter olja behövs nästan ett halvt ton kaktusfikon! Dock måste vi säga att det är värt investeringen, för oljan är fantastisk. Den skyddar dig mot skadliga yttre faktorer, motverkar rynkor, förbättrar hudens spänstighet och färg, samt återfuktar på djupet. Regelbunden användning av kaktusfikonfröolja gör att du aldrig mer behöver oroa dig för T-zonen och dess oljighet.

Marulaolja

Afrikanska elefanter älskar frukterna från marulaträdet. Vi människor älskar däremot oljan för dess effekter. Oljan absorberas snabbt och lämnar inget oljigt lager, utan gör huden silkeslen och fräsch. Oljan innehåller oljesyra, vitamin C och E, flavonoider, och mycket mer. Ingredienserna gör att marulaoljan stärker hudens hydrolipida lager, återfuktar, lindrar bristningar och ärr, minskar rodnad, och jämnar ut rynkor. Vid regelbunden användning kan oljan främja hudens återhämtning och motverka akne.

Jojobaolja

Egentligen är namnet missvisande, för jojobaolja är snarare ett vax som påminner om olja i konsistensen. Oljan absorberas av huden utan att tynga ner den. Man kan säga att jojobaoljans sammansättning påminner lite om det talg kroppen producerar naturligt. Därför är det kanske inte så konstigt att oljan passar hudens behov perfekt! Oljan förhindrar uttorkning, främjar hudens återhämtning, skyddar mot fria radikaler, och fungerar ungefär som ett UV-filter. Dess antibakteriella egenskaper är perfekta för den som lider av akne.

Hallonfröolja

Den här oljan har en underbar doft, men det finns fler anledningar än så att använda den i ansiktet. Det är en universell, naturlig kosmetika som har flera syften. Dess lätta konsistens gör att den enkelt kan appliceras och absorberas utan att huden blir oljig. Hallonfröolja är ett av de bästa naturliga UV-filtren som skyddar huden. Dessutom återfuktar oljan, gör huden klarare och motverkar åldrande, främjar hudens återhämtning, lindrar irritation, och har antibakteriella egenskaper. Massvis av goda egenskaper gömmer sig alltså i den här diskreta oljan!

Rosenolja

Kvinnor med känslig hy och ytliga blodkärl älskar rosenolja. Det beror på att rosenolja är en av få oljor som lindrar irritation samtidigt som den minskar rodnad. Oljan innehåller vitamin A och karotinoider som motverkar rynkor. Rosenolja runt ögonen kan hjälpa dig bli av med kråkfötter. Oljan förser huden med rätt mängd näringsämnen utan att tynga ner den. Kvinnor med mogen hy kan med fördel ersätta ansiktskrämer med rosenolja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *