Analysera innehållsförteckningen. Vad ska vi undvika i hårvårdsprodukter?

Hårvård kan vara svårt, för många kosmetiska produkter innehåller ingredienser som inte oroar oss i början och som är tillåtna, men som ändå skadar håret. Att läsa innehållsförteckningen på hårvårdsprodukter bör vara obligatoriskt när vi handlar. Vad bör vi vara uppmärksamma på och hålla oss undan från?

SLS/SLES

Bakom de här två mystiska förkortningarna hittar vi två starka syntetiska rengöringsmedel – Natriumdodekylsulfat och Natriumlauretsulfat. Tyvärr är det ofta svårt att hitta ett schampo eller balsam utan dessa ingredienser, och anledningen är enkel: dessa ämnen skummar. De skadliga egenskaperna hos SLS och SLES är främst att håret blir torrare, och att man drabbas av mjäll och allergier. Att använda dessa ämnen kan leda till att håret försvagas, att det blir skört och faller av, och att talgproduktionen störs och att östrogennivån sänks. Det sägs även att dessa ämnen orsakar cancer, men detta har inte bevisats.

Mineralolja, petroleum, paraffin

Dessa tre ingredienser i hårvårdskosmetika är produkter som utvinns vid destillering av råolja, som används för att öka kosmetikans volym. Den främsta nackdelen är att porerna täpps till och att damm och bakterier absorberas. Det kan leda till oregelbundenhet i rensningen av toxiner från huden, men det kan också orsaka finnar och pormaskar, och påskynda åldrandeprocessen i huden.

EDTA

Denna förkortning står för etylendiamintetraättiksyra, vilket är ett kosmetiskt stabiliseringsmedel. Det är en mycket förorenande ingrediens som främst finns i schampon, och som kan orsaka cancer och leda till irritation i huden, ögonen, bindhinnor och slemmembran.

PEG/PPG

Två andra mystiska ämnen skapas med hjälp av etenoxid – Polyetylenglykol och Polyetylenoxid. Det är två giftiga ämnen som kan orsaka cancer och som skadar cellernas struktur, men trots detta används de i många kosmetiska produkter – framför allt för hårvård.

DEA/MEA/TEA

De sista tre ämnen du bör undvika är skummande ämnen – Dietanolamin, Etanolamin och Trietanolamin. De finns oftast i schampon och utgör 1 % – 5 % av produkten, men trots den lilla mängden är de den vanligaste orsaken till känsliga reaktioner. De kan ha egenskaper som orsakar cancer, är giftiga för immunförsvaret och orsakar allergier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *