Min rutin efter bad. Hur håller man huden len och fri från irritation?

Jag är säker på att de flesta älskar att doppa sig i varmt vatten och täcka kropparna med lätt, fluffigt skum.

Låt oss snacka om hur man vårdar huden efter ett bad. Vi har koll på fördelarna med att bada (avslappning med mera.) men vi talar nästan aldrig om effekterna av långa bad på huden.

Nog med introduktion! Dags att komma till poängen. 🙂

Avslappnande bad kontra snabb dusch

Det finns två typer av människor: de som gillar långa bad och de som gillar snabba duschar (en snabb uppfräschning utan att förlora tid).

Jag tillhör absolut den första gruppen. Jag älskar långa bad och tycker att de har flera fördelar. De bästa fördelarna med vanliga bad:

  • avslappning för kropp och sinne: badet har en aromaterpeutisk effekt och lindrar stress och slappnar av musklerna.
  • fuktboost, näringsämnen och reparation så länge vi adderar rätt ingredienser som oljor, och följer upp med en bra hudrutin efter badet.
  • detox för kroppen eftersom badet rengör huden och hjälper till att avlägsna toxiner från kroppen.
  • anticellulit- och antiageing-effekt tack vare stimulering av blodet och flödet i lymfan i huden med varm vatten och adderade ingredienser.

Är bad värt det då?
Absolut! <3

Jag slutade duscha och började i stället bada eftersom jag gillar att slappna av på kvällen i varmt vatten. Jag är dock medveten om att kvällsbad har några nackdelar.

Stunden i badkaret är så härlig och idyllisk att man kan glömma allting och plötsligt ligger man hela kvällen i vattnet. Det är verkligen en skön ”tidstjuv”. Du kan prova några knep som får dig att ta dig ur badkaret snabbare (t.ex. öppna dörren så att vattnet svalnar snabbare och tvinga dig att lämna badkaret).

Många ”antibadare” klagar på att regelbundet badande torkar ut huden. Det stämmer – om man inte tar väl hand om kroppen efteråt!

Huden efter ett bad: 5-minutersregeln

Varför torkar huden ut så snabbt efter ett bad? Det beror på att fukten avdunstar. Under ett bad stimuleras blodcirkulationen medan hudens porer är öppna – detta leder till att fukten går ur fortare. Detta kan verka överraskande men det är sant – badet återfuktar inte våra kroppar.

Har du någonsin hört talas om 5-minutersregeln? Förmodligen inte. Jag kände inte heller till den, men den har stor betydelse: ett par minuter efter ett bad är avgörande.

Regeln säger att man måste använda hudprodukter omedelbart efter att ha stigit ur badkaret och torkat sig med handduk – helst inom 5 minuter eftersom det är den tid det tar för fukten att avdunsta. Låt oss komma ihåg den här regeln!

Hur vårdar man huden efter ett bad?

Lär dig mina testade metoder för att undvika extremt torr hud efter badet. Förutom after-care produkter finns det några andra saker att tänka på.

1. Temperaturen på badvattnet

Vattnets temperatur är det första man ska tänka på. Kom ihåg att varma bad inte gynnar huden eftersom de får huden att tappa vatten snabbare. Om du inte vill ha problem med torr hud efteråt rekommenderar jag att bada i kallt vatten – detta är ett effektivt sätt att förbättra blodflödet, strama åt huden utan att skada det naturliga hydrolipidskiktet som skyddar mot vattenförlust.

2. Snäll handdukstorkning

Ett annat steg involverar torkning av huden. Vi gör det ofta på ett sätt som irriterar huden. Varför? Vi vet helt enkelt inte hur man ska torka huden på rätt sätt efter ett bad – vi gnuggar den med en handduk alltför entusiastiskt, i ett försök att värma oss efter. Dumt eftersom trots att vi förbättrar blodflödet sliter vi också av det skyddande lagret och irriterar huden.

3. Fuktboostande lotion/balsam

Det är också viktigt att komma ihåg fuktgivande produkter – det kan vara ditt favoritbalsam, en lätt lotion eller kräm. Du kan lika gärna göra blandning med exempelvis hyaluronsyra, honung och yoghurt. Det viktiga är att din produkt innehåller hudvänliga fuktbindande ämnen som binder vattenmolekyler i huden. Glöm inte 5-minutersregeln!

4. Behandling med oljor

Till sist en mycket enkel och effektiv behandling som jag gillar starkt – oljemassage på kroppen. Genom att ge kroppen en lyxbehandling som denna stimulerar du mikrocirkulationen, ökar elasticiteten och minskar celluliter. En olja av hög kvalitet är hemligheten till framgång. Välj helst kallpressad, oraffinerad, 100% ekologisk arganolja eller mandelolja (för känslig hud). Den här härliga oljeterapin är min favoritmetod eftersom den gör kroppen mjuk och len som sammet, plus att huden inte känns stram eller irriterad efteråt.