Hårvård efter vintern – Problem och lösningar

Det är ett välkänt faktum att de kalla vintermånaderna utsätter även det mest välskötta hår för risker. Du behöver inte ha särskilt stor kunskap i ämnet för att veta detta, för alla kvinnor märker att håret blir svagare efter vintern. Innan du välkomnar våren bör du tillbringa lite tid med att vårda håret. Låt oss presentera de vanligaste problemen efter vintern, och möjliga lösningar på dessa.

Oljigt hår och försvagat hår

De kalla vindarna får till och med de mest motvilliga att bära mössa. Tyvärr kan temperaturskiftningar och varm hud under mössan orsaka oordning i talgkörtlarna, som då släpper ifrån sig överflödiga mängder talg. Fett och försvagat hår behöver tålmodig omvårdnad. Att återställa talgkörtlarna till normal produktion tar tid, men kan främjas av skrubb av hårbotten (t.ex. hemmagjord skrubb med socker). Försök att inte tvätta håret så ofta, för rengöring kan ofta störa talgkörtlarna ännu mer.

Kluvna toppar

Topparna är ofta i hemskt skick efter vintern, framför allt på grund av mekaniska skador (halsdukar, jackor, mössor). Hårets yttre lager reser sig, vilket gör att topparna klyvs och blir mycket sköra. Den bästa lösningen, särskild för skadade toppar, är ett besök hos frisören där du klipper dem. Topparnas tillstånd kan också förbättras med ordentlig omvårdnad som uppfyller hårets behov. Du kan prova kosmetika med ceramid, som ökar cellernas seghet, eller rikt koncentrerade hårmasker med vårdande egenskaper.

Ökat håravfall

Ökat håravfall efter vintern är en naturlig process, även om det verkar som att vi förlorar jättemycket hår under våren. Säsongsbetonat håravfall är en process som oftast varar i ett par veckor. Du behöver inte oroa dig för det här, för håravfallet upphör efter en kortare tid. Det viktigaste är att inte få panik, och bara vänta. Du kan förbättra din kost efter vintern, eftersom vi ofta äter trist och monotont under vintern. Att ge kroppen fler näringsämnen stärker, föryngrar och vårdar håret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *