Hur bör vi ta hand om håret?

Olika hårtyper behöver olika omvårdnad. Brist på rätt kosmetika, hur vi tvättar håret, och hur vi borstar håret kan leda till att hårets skick försämras och att håret faller av, blir torrt och blir sprött. Skadat hår är dessutom mer benäget att utsättas för kemiska och mekaniska skador, solens strålar, och förorening som kan nå ända ner till hårets toppar. Kosmetika för håret måste anpassas till din hårtyp och dess behov. Hur gör man detta?

Innan du går till affären behöver du veta att dermatologer och hårstylister delar upp håret i några olika typer.

  • Normalt hår är det vi alla strävar efter. Du har normalt hår om du behöver tvätta det varannan till var tredje dag och håret är lätt, mjukt och flexibelt. Hårets yttre lager är tätt sammankopplat med rötterna, och hårslingorna är mjuka och har en naturlig glans.
  • Fett hår är svårt att ta hand om. Du bör tvätta håret varannan dag för att skölja bort talg, som kan dra till sig damm och smuts. Fett hår är ett resultat av att talgkörtlarna inte fungerar ordentligt. När du går till dermatologen eller frisören kan du be om ett specialschampo och balsam.
  • Torrt hår verkar vara rent och välvårdat, men egentligen är det matt, skört och tunt. Det blir lätt elektriskt och har inget skyddande lager, vilket beror på att det snabbt torkas ut och att det är extra utsatt för skador.
  • Blandat hår är en kombination av fett hår (vid rötterna) och torrt hår (i topparna). Det är ganska svårt att sköta, för man måste välja kosmetika som begränsar talgproduktionen och som samtidigt återfuktar håret.
  • Hår med mjäll är mycket oattraktivt, och för att lösa problemet kan du köpa en särskild produkt från apoteket eller en dermatolog. Mjäll uppstår när talgkörtlarna inte fungerar ordentligt, på grund av bakterier, eller när du drabbas av svamp.
  • Färgat och skadat hår behöver återfuktas, eftersom håret är torrt, skört och har kluvna ändar. När hårets yttre lager trasas sönder är det extra utsatt för föroreningar, vilket försämrar hårets skick.

Som tur är kan personer med olika hårtyper välja rätt kosmetika. Du behöver: schampo, balsam, serum, och lotion eller olja. Kosmetikan bör inte innehålla parabener, färgmedel, SLS, kisel, eller andra ämnen som kan täppa till talgkörtlarna, orsaka irritation, eller torka ut. Oljor från växter och örter, mineraler, och kosmetisk olja är bra för håret, och de mest effektiva är olja från: nässlor, kamomill, zink, arganolja, aloe vera, kardborre, eller teoljebuske. Minst lika viktigt är hur du tar hand om håret. När du tvättar håret kan du utföra en avslappnande massage, och använda svalt vatten för att skölja ur schampot. När du har använt balsam kan du ta på dig en duschmössa eller handduk för att påskynda absorberingen av näringsämnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *