Bota mörka ringar och svullna ögon

Många kvinnor kämpar med mörka ringar under ögonen. För att dölja dem kan vi välja mellan två alternativ. Antingen kan vi använda en stark concealer i samma nyans som vår hud, eller så kan vi neutralisera skuggorna genom att använda en ljusare produkt. Att dölja svullnad och så kallade påsar under ögonen är däremot svårare.

Dölja mörka ringar

Tillvägagångssättet du väljer beror förstås på vilken slags hud du har. Kvinnor med torr hy behöver återfuktande produkter, som oftast har en lättare konsistens. Concealers har en tendens att samlas i rynkorna och därmed framhäva dem. Tung kosmetika framhäver nästan alltid våra sämsta sidor, så vi bör endast använda sådana produkter i liten mängd. För att dölja mörka ringar fungerar en concealer i en nyans som neutraliserar de mörka ringarna. Om du dessutom vill använda annat smink kan du välja en foundation med full täckningsgrad, eller en concealer i samma nyans som din egen hud.

Om ringarna är mycket mörkare än resten av ansiktet kan du välja en concealer med lystergivande egenskaper. Du kan även använda denna om huden ser mörkare ut mellan ögonlocken och ögonbrynen. I så fall bör du välja en concealer med lätt konsistens, eftersom denna gör skuggorna ljusare och därmed ger dig en klarare look.

Vilken concealer bör jag välja?

Om du vill neutralisera mörka ringar kan du blanda två sorters kosmetika: den första nyansen ska neutralisera skuggorna och den andra ska matcha din egen hudfärg.

Om du söker en neutraliserande färg bör du komma ihåg att:

  • gula undertoner neutraliserar lila och röda skuggor;
  • rosa, laxrosa och persikofärgat neutraliserar brunt och olivfärgat;
  • persikofärgat och aprikos neutraliserar lila och blått.

Hur applicerar man concealer?

Concealer appliceras bäst med fingertopparna, särskilt om vi vill att produkten ska ”smälta in” i huden. Borstar är däremot ett bättre val om du har en flytande concealer.

Börja med en applikator, och jämna sedan ut produkten med varsamma fingrar. Kom ihåg att kosmetikan ska appliceras i ett tunt lager. Målet är ju inte att dölja ringarna, utan att förändra deras färg. Om du råkar ta för mycket kan du försiktigt tvätta bort det med fingertoppen.

När concealern torkar och ”smälter in” i huden kan du fortsätta sminka dig. Nu är det dags för en ny concealer, i samma nyans som din egen hud, eller en foundation. Applicera den med fingertopparna. Kom ihåg att ta ett tunt lager! Du kan sprida ut den på handleden först, och sedan smörja in fingertopparna med den. Om du applicerar kosmetikan direkt från förpackningen finns det nämligen en risk att du tar alldeles för mycket. Resultatet blir ett ojämnt och ofräscht utseende.

Att förlänga hållbarhet

För att förbättra en concealer kan du tillsätta lite puder i kosmetikan. Ta puder på fingertopparna och gnid dem mot varandra. Smörj sedan in huden under ögonen med den önskade mängden. Detta gör att sminket inte fixeras och inte samlas i rynkorna. Resultatet blir en fräsch hy som inte ser lika torr ut.

Pudrets kvalitet är förstås viktigt, för alla produkter har inte samma effekt på huden. Vissa är mer synliga än andra. Vissa har lystergivande egenskaper, medan andra fungerar mattgörande. En god idé är att prova mineralpuder, som kan ha både lystergivande och mattgörande egenskaper.

Dölja svullna ögon

Mörka ringar under ögonen är ett relativt ofarligt problem i jämförelse med så kallade påsar under ögonen. Dessa är mycket svårare att bli av med, men vi har faktiskt kommit fram till ett trick.

Det bästa sättet att slippa påsar under ögonen är att trycka något kallt mot huden. Du kan till exempel ta en frusen kompress, en kall gel, eller en tesked som legat i frysen. Eftersom skedens form liknar våra egna ögon är detta egentligen det bästa alternativet. Kylan gör att blodkärlen krymper, vilket återställer blod- och lymfsystemets flöde.

Att sminka över påsar under ögonen

En traditionell concealer är inte särskilt effektiv mot svullna ögon och påsar under dem. För att dölja påsarna är det bäst att använda en mörkare nyans, som får påsarna att se mindre ut och som riktar uppmärksamheten bort från dem. En ljusare concealer fungerar däremot precis tvärtom: den förstorar och framhäver.

Du kan också använda en lätt, korrigerande produkt vid svullnadens kanter. En tunn linje längs kanten räcker. Den ljusare färgen fungerar genom att fylla i det mörka och därmed dölja svullnaden och påsarna från åskådarens öga.

Du kan också prova en concealer i orange, som neutraliserar blå och lila skuggor under ögonen. Kosmetikan ska jämnas ut noggrant, särskilt där påsarna börjar och tar slut. Sedan kan du applicera en ljusare concealer med tjockare konsistens längs skuggans kanter, det vill säga där påsarna börjar märkas. Jämna sedan ut alltihop innan du applicerar en concealer i din egen hudfärg, som har full täckningsgrad och ger dig en jämn och fräsch look.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *