Varför använder man rispuder?

Rispuder är raffinerad risstärkelse (oryza sativa) som har använts inom ayurveda och holistisk hälsa i flera århundraden. Det har främst använts för att motverka inflammationer i huden. Asiatiska tjejer har använt rispuder som smink och rengöring sedan 1500-talet, vilket bland annat beror på hur effektivt rispuder absorberar olja. Hur använder man rispuder, och vilka andra egenskaper har det? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta!

Egenskaper

Rispuder absorberar snabbt talg och fukt, vilket gör puder till ett utmärkt alternativ för oljig hy. Det gör dessutom huden lenare, klarare, och mattare, förbättrar sminkets hållbarhet, och skyddar mot UV-strålar. Pudret har lång hållbarhet och förbättrar hudens skick tack vare sina vitaminer och mineraler. Rispuder har flera funktioner: det kan verka fixerande, samt användas som finishing, foundation och primer. Detta gör rispuder till en perfekt kosmetisk produkt att använda på sommaren.

Användning

Rispuder har mjukgörande och mattgörande egenskaper. Det påskyndar läkning efter inflammationer och rekommenderas därför för problematisk hy, till exempel oljig eller aknedrabbad hy.

Rispuder finns i flera versioner. För det mesta är pudret löst, men det kan även vara pressat. Det kan vara transparent eller färgat, där det transparenta verkar säkrast att använda. Det färgar nämligen inte huden utan smälter in på ett naturligt sätt.

Rispuder gör även huden mattare och har en långvarig effekt, mycket längre än traditionella puder. Detta bror främst på pudrets förmåga att absorbera talg.

Vad ska man välja?

Det här är förstås en individuell fråga, där du bör ha pudrets nyans och form i åtanke. Naturligtvis ska du också titta på hur god kvalitet rispudret har. En god ledtråd är att se hur många artificiella tillsatser pudret innehåller. I vissa fall ersätts rispudret med talk, vilket gör att rispuder kan stå listad som en separat ingrediens. Produkten kan innehålla dofter (parfym) men måste inte göra det, vilket är bra för alla som föredrar oparfymerad kosmetika.

Applicering

Rispuder kan appliceras på flera sätt. De mest populära accessoarerna är en svamp, en puff eller en borste. Varje kvinna måste välja vad just hon föredrar, men det finns några ledtrådar att gå på:

  • Puffen gör huden mattare och arbetar med dess finish. Ta lite rispuder på puffen, vifta bort överflödet, och pudra i hela ansiktet eller på utvalda delar.
  • Svampen är bäst för dig som valt pressat puder. Den underlättar applicering på språng.
  • Borsten är smidig och lätt att använda, oavsett om du valt en vanlig borste eller en kabukiborste. Ta lite puder på borsten, vifta bort överflödet, och svep borsten över ansiktet.

Vem ska använda rispuder?

Rispuder är en bra lösning för kvinnor med problemhy som oljig hy, kombinationshy eller aknedrabad hy. Rispuder gör huden mattare, inflammerar inte, och påskyndar läkningen efter akne.

Eftersom rispuder är en skonsam produkt kan även kvinnor med normal hy, torr hy eller allergier använda det.

Rispuder är alltså en mångsidig kosmetisk produkt som kan användas som finish oavsett vilken hudtyp du har. Det torkar inte ut, irriterar inte, och orsakar inte allergiska besvär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *