Risker med alkohol i ansikts- och hårvårdsprodukter – är det verkligen så dåligt?

Många av oss är vana att använda olika former av skönhetsprodukter, från ansiktsmasker till hårbehandlingar och hudrengöringar. Med alla val finns det möjlighet att välja produkter som är naturliga och innehåller få eller inga skadliga ingredienser – men alltför ofta står vi inför en ingrediens som är välkänd, men som är en källa till kontrovers: alkohol.

Alkohol används ofta som en återfuktare och stöd för andra ingredienser i hudvård och hårvård, men det har också blivit ifrågasatt för sitt potientiella att torka ut huden och skadligen manipulera hårets naturliga funktioner. I den här artikeln går vi igenom några av känslighetsområdena, och diskuterar risker som användningen av alkohol i ansikts- och hårvård innebär – är det verkligen så dåligt som det sägs?

Alkoholens roll i hårvård

Många hårvårdsprodukter innehåller alkohol som ingrediens, inklusive hårfärger, schampo och balsam. I schampo och balsam har det länge varit vanligt att använda alkohol, eftersom det hjälper till att Avgifta och rengöra håret från oljor och produktrester. Det finns också ett antal produkter som innehåller avsett för styling, såsom vaxer och fönar, som ofta innehåller högre nivåer av alkohol för att ge extra glans och stadga.

Många människor har också berättat att de får bättre slutresultat med alkoholbaserade stylingprodukter, eftersom alkohol hjälper till att minskar hårets elektriska laddning och neutralisera fuktigheten från luften. Dagens stylingprodukter är oftast mer avskalade än de aktiva alkoholbaserade produkterna, vilket gör att det kan vara svårt att avgöra om alkohol är en aktiv ingrediens – så om du är känslig mot alkohol, ta reda på om det finns några vätskeingredienser i produkten du köper.

Även om alkohol hjälper till att skapa det önskade resultatet på kort sikt kan det ha en mycket skadlig långsiktig effekt. Alkohol kan påverka hårets naturliga fuktgivande förmåga, och orsaka torrhet och skador som kan leda till sköra lockar och tunnare hårstrån.

Vissa alkoholer i hårvård kan ha specifik effekt som fuktar och mjukar upp håret. Men konstgjorda parfymerade alkoholer, som är vanligt förekommande, är ofta irriterande för skalpen och skrapar både hårbotten och toppen av håret. Varför? På grund av att de tuppar upp fjällskiktet som täcker håret och orsakar klåda och torrhet.

Alkoholens roll i ansiktsvård

Alkohol är ofta en ingrediens som används i olika typer av ansiktsvård, inklusive tonik, rengöringar och återfuktande krämer. Det används också som binder eller som preservative i produkter som masker och peels. Även om alkohol har potential att förbättra hudens omedelbara utseende genom att ta bort olja och avgifte, kan detta inte vara en långvarig och hållbar lösning när det kommer till användning i ansiktsvård.

En av de största riskerna med alkohol i hudvård är att det kan torka ut huden, vilket kan leda till forskjuten hudförnyelse, och till och med ytterligare skador. Detta beror på att det försämrar hudens naturliga förmåga att bibehålla fuktnivåer och att det kan åsamka irritationer i de delar som är lättast att få dem.

Många människor med känslig hy noterar också att alkohol irriterar huden fortare än andra ingredienser. Detta beror på att det snabbt avger och lämnar hudens yttersta skikt utan skydd från miljöfaktorer. Så även om det kan ge en ökning avfuktning på kort sikt, har det en större risk att torka ut huden än andra återfuktare eftersom det inte ger riktig näring till hudens celler.

Konklusion: är det verkligen så dåligt?

Det finns naturligtvis risker med att använda alkohol-baserade ansikts och hårvårdsprodukter. När det gäller hårvård kan alkohol hjälpa till att rengöra och återfukta, men om det används ofta eller i för höga mängder kan det skada håret. I ansiktsvård skapar det ofta en ökad känsla av avgiftning på kort sikt, men dock en minskning av hudens naturliga fuktnivåer på lång sikt.

Även om det inte kan sägas att alkohol alltid är skadligt, och dessutom har en del nytta i enstaka produkter, bör det användas med försiktighet. Det finns ett antal antinbiotika ingredienser som kan ge en liknande avgiftningseffekt men samtidigt ge näring och fuktgivande fördelar, så att produkter med alkohol bör undvikas så långt möjligt.

Lyckligtvis finns det ett växande utbud av naturliga och ekologiska skönhetsprodukter som är fria från alkohol och andra irriterande ingredienser, så att du kan ta hand om huden i ansiktet och håret på ett sunt och säkert sätt. Din hud och hår kommer att tacka dig